ОСНОВИ ВОЄННОГО МИСТЕЦТВА. Навчальний посібник

Посібник “Основи воєнного мистецтва” розроблений у відповідності з вимогами сучасності до знань з питань застосування зброї і техніки при вирішенні протиріч між державами і всередині держав.
Призначений для фахівців, діяльність яких пов’язана зі збройним захистом держави, а також для широкого загалу людей, які проявляють зацікавленість щодо системи знань про війну, збройну боротьбу, воєнні, миротворчі і анти терористичні дії.
У посібнику викладені теоретичні положення основ воєнної науки взагалі і воєнного мистецтва зокрема. Структурно посібник включає: загальні положення основ воєнної безпеки; загальні положення теорії воєнної науки; загальні положення воєнного мистецтва.
Матеріал викладається у вигляді запитань та відповідей на них. Викладення матеріалу в такому вигляді дає можливість користувачеві швидко знайти відповідь на основні теоретичні питання про війну, збройну боротьбу, воєнні, миротворчі та антитерористичні дії.


Вступ

Війна вже тисячі років затьмарює життя людей на землі. Війни ведуться між державами і всередині самих держав і зачіпають усі сфери діяльності суспільства. Двадцять перше сторіччя характеризується двома світовими війнами. Це не була лише збройне зіткнення у формі бою, бойовища чи битви між двома арміями на полі бою. У війнах брали участь всі основні держави. Цілі народи, в тому числі цивільне населення, були мобілізовані на підтримку війн. Підраховано, що під кінець Першої світової війни в неї було втягнуто 93 відсотки населення світу. Нажаль, у теперішній час, як і багато століть тому, збройна боротьба складає основний зміст війни. У війні застосовуються також інформаційна, економічна, дипломатична, ідеологічна та інші форми боротьби.
Основним змістом збройної боротьби є воєнні дії (організоване застосування збої і техніки особовим складом законностворених військових формувань супротивних сторін). Воєнні дії здійснюються як на суші, так і під землею, на воді і під водою, у повітрі та космосі. В ході збройної боротьби можуть вестись миротворчі і антитерористичні дії.
Актуальність створення навчального посібника викликана необхідністю структуризації і систематизації знань, необхідних для діяльності офіцерів та посадовців інших професій, діяльність яких пов’язана зі збройним захистом держави.
Досвід свідчить, що діяльність офіцера пов’язана з управлінням військовими формуваннями у ході їх дій при розташуванні на місці, пересуванні, веденні боїв, операцій і бойових та інших дій.

Система навчання і виховання кадрів у ЗС України є складовою частиною загальнодержавної системи освіти і забезпечує підготовку військових фахівців у мирний і воєнний час.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

СЛОВНИК ВОЄННОГО МИСТЕЦТВА

ТАКТИЧНЕ МИСТЕЦТВО галузь воєнного мистецтва. Підручник

ОСНОВИ, ПІДГОТОВКА І ВЕДЕННЯ БОЮ ТА ІНШИХ ДІЙ